Dneska to bylo vydřené - Reportáž z Velké Pardubické 2011

12.11.2011 20:11

 

            Již 121. Ročník prestižního a tradičního dostihu Velké pardubické byl zpočátku doprovázená šedými mračny, které se postupem času roztrhaly a daly proniknout modrému nebi. Ideální počasí pro tento nádherný dostih.

            Jméno, které bylo během celého dne skloňováno ve všech pádech, je bezesporu Josef Váňa. A ono se není čemu divit. Dnes jede Velkou pardubickou již po pětadvacáté! A z toho sedmkrát vyhrál! A to hned dva roky po sobě v sedle hnědáka Tiumena. Je tedy jasné, že je tato dvojce dnes obrovským favoritem.

            Na startovní pole se dnes postavilo celkem 14 koní, všichni z českých chovů. Zahraniční konkurence letos chyběla. Mezi největší favority mimo Tiumena a Váňu patřili Sixteen s J. Bartošem, Valdemoso v sedle s Dušanem Andrésem a Amant Gris, který byl spolu se Sixteen nejstarší kůň na startu.

            A i přes svůj věk (11 let), sebrala bělka Sixteen všechny své síly a dala do závodu všechno! Již od první překážky až téměř do úplného cíle vedla celé startovní pole, a to s náskokem jedné délky.

            Hned na čtvrtém skoku, kterým je známý Taxisův příkop, měl Váňa menší problémy, jelikož mu pod nohy spadl druhý kůň. Tiumen to je tak tak vyrovnal, ale doplatil za to propadem na úplně poslední místo. Ale neuběhlo ani 1000 metrů, a už byl opět ve středu pole. V náběhu do cílové rovinky už byl třetí!

            „Připadalo mi, že ta cílová rovinka nemá konec! Jako by ji prodloužili! Pořád jsme běželi a cíl nikde“, stěžoval si Josef Bartoš, kterých až do posledních metrů vedl v sedle bělky Sixteen.

            Možná kdyby cílová rovinka byla o pár metrů kratší, Sixteen by vyhrála. Jenže nebyla, a tak do cíle doběhl jako první Josef Váňa s Tiumenem. „Sixteen se splašila tak, že jsem se bál, že už je nechytneme!“, svěřil se Váňa hned v cíli. „Dneska to bylo vydřené“, shrnul pak celý dostih a své osmé vítězství.

            „Tiumen je borec!“, prohlásil nakonec, plácaje hnědáka po krku.