ČLÁNEK - Výcvik a výchova psa

23.11.2011 14:55

Výchova

Každý pes, ať je jakéhokoliv plemene, potřebuje výchovu. Tak jako dítě. Pro bezproblémové soužití s lidmi je to velice důležitý faktor, který ale mnozí majitelé psů podceňují. Mnoho lidí si totiž pořídí psa, aby měli náhradu za své dospělé děti, které se od nich odstěhovaly, nebo třeba žádné svoje děti nemají. Prostě si z nich udělají dítě... Je to problém hlavně malých psů, jako jsou čivavy, jorkšírští teréři nebo třeba bišonci. Jejich roztomilý kukuč doslova svádí k tomu mu vlepit na čumáče pusinku. Jsou totiž malincí, roztomilí, chlupatí a dají se pochovat. Těžko by ste v náručí chovali 30 kilového německého ovčáka, nebo věčně neposednou "borderku". Tyto plemena vás doslova donutí stát se "pejskařem". Ale čivava...? Oni si určitě takovéto chování užívají... Můžou na gauč, pořád mají plnou misku toho nejlepšího, kdykoliv si štěknou, pánička se může přetrhnout, aby jim donesla libovou šunčičku... Cítí se jako vůdci smečky. Ale tak by to být nemělo... I když je to čivava, pořád je to PES a jako ke psu bychom se k ní měli chovat.

Ovšem tenhle fakt si mnoho lidí uvědomím až takovéhoto malého tyrana doma mají. A pak už je zbytečné plakat nad rozlitým mlékem. Měli bychom si to uvědomit už před koupí takovéhoto plemene. A hlavně mít pevnou vůli a nepoddat se těm smutným očkám, které doslova kňučí: "Dívej se jak jsem malinkej a bezmocnej... Tak mi dovol si na ten stůl vyskočit..."

Pes si musí uvedomit, že pánem a vůdcem smečky jste tady VY! Ne ON! Zavčasu mu to dejte jasně najevo, a nedovolte mu, vyšplhat se po společenském žebříčku nad vás!

Výcvik

I když se se svým psem nechystáte na vrcholné soutěže obedience, přece jen by si měl alespoň "smočit čumák" ve výcviku. Trocha základních povelů ještě nikomu neublížila a navíc si při cvíčení pes procvičuje mozek a paměť. A jako bonus to upevní vaše pouto se psem.

Každý pes by mněl umět, v rámci výchovy, alespoň tyto základní povely:

"Sedni" "Lehni" Ke mně" "Zůstaň" a "Nesmíš"

Velice důležité je také věk, ve kterém bychom měli začít s nácvikem těchto povelů. Povel "Ke mně" můžete, a nejspíše i budete, používat už ode dne, kdy si pejska přivedete domů. A to také v rámci toho, aby si zvykl na své nové jméno.

Obecně platí, že když si štěňátko donesete domů, měli byste jej nechat alespoň 2 týdny na aklimatizaci v novém domově a teprve potom začít se základními povely. Někteří pejsci jsou závislejší na hračce, tudíž můžete ty první povely odměňovat hraním, tutíž to pes nebude ani moc považovat za cvičení. Ovšem na ty úplné začátky je lepší použít pamlsek.

Ujistětě se, že je štěně vyvenčené, nemá žízeň (vyhladovět jej trošku nechat můžete) a není unavené. Sedněte si s ním na zem, a zkoušejte s pamsky jednotlivé povely. Nezkoušejte hned všechny naráz, nejprve zkoušejte jeden povel, a až si ho štěně trochu osvojí, můžete začít s novým. Ať ho více nepopletete, než vycvičíte.

Doba takového tréninku by neměla přesáhnout 10 minut! Jinak to štěně začne nudít a výcvik mu zprotivíte!! Dělejte půlhodinové pauzy, pohrajte si s ním, vyvenčete jej, a pak třeba zase chviličku potrénujte. Když vidíte, že je štěně unavené, trénink ukončete a nechte mu volno, ať se v klidu vyspí!

S postupem času a přibývajícím věkem štěnete můžete tréninky prodlužovat, ale vždy se dívejte na spokojenost psa! Do ničeho jej nenuťte pokud si chce lehnout neb zrovna nemá náladu!

Na mnohých cvičácích pořádají základní kurz poslušnosti pro štěňata. Není špatné takovýto kurz absolbovat. Dohlíží na vás odborník a může vám poskytnout důležité rady!